Keuzegids voor gehoorbescherming

Voor maximale veiligheid en een optimale werking is het belangrijk om de gehoorbescherming te kiezen die het beste aan jouw behoeften voldoet. De aard en het omgevingslawaai van jouw werkomgeving zijn de belangrijkste factoren. Bepaal aan welke lawaainiveaus je wordt blootgesteld en of je op andere geluiden moet letten, bijvoorbeeld waarschuwingssignalen.

image

Als je een helm of een ander hoofddeksel moet dragen, heeft dit ook invloed op de keuze. Functies zoals Bluetooth en active listening kunnen zowel efficiëntie als jouw werkplezier verbeteren.

Lawaainiveau bepalen

Om de beste bescherming te krijgen moet je bepalen aan welke lawaainiveaus je wordt blootgesteld. Voor sommige machines en elektrisch gereedschap zijn dB-niveaus te vinden in de gebruikershandleiding of staan deze vermeld op een etiket op de machine. Als je bijvoorbeeld een kettingzaag met een lawaainiveau van 105 dB (A) gebruikt, moet het aanbevolen niveau onder de oorkappen ongeveer 75 dB (A) zijn. Dat betekent dat je een gehoorbeschermer nodig hebt met een demping van ongeveer SNR 30 dB.

image

Stijlen van gehoorbeschermers

Hellberg biedt gehoorbeschermers in vier verschillende stijlen. De standaardbeschermers met hoofdband zijn onze populairste. Als je een gehoorbeschermer wilt combineren met een helm, kies dan de stijl met helmbevestiging. Vergeet niet dat de helm die je kiest goedgekeurd moet zijn in combinatie met de gekozen gehoorbeschermer.

Voor zij die flexibiliteit belangrijk vinden, zijn beschermers met een nekband of opvouwbare beschermers wellicht de juiste keuze. Beschermers met een nekband kunnen worden gedragen met stootpetten, zonnepetten of helmen zonder bevestigingsgleuven.

Elektronische functies

Soms volstaan passieve gehoorbeschermers. Maar als je langere tijd gehoorbescherming moet dragen, maken functies als Bluetooth en AM/FM-radio je werkdagen een stuk comfortabeler, efficiënter en aangenamer.

Sommige omgevingen stellen hogere eisen aan jouw bescherming. Als het belangrijk is om waarschuwingssignalen te horen of met anderen te communiceren in luidruchtige omgevingen, raden we sterk aan om een elektronische gehoorbeschermerte kiezen met active listening-functie en, afhankelijk van behoeften, tweerichtingscommunicatie. Level dependent active listening beschermers zorgen voor situatiebewustzijn en beschermen tegen impulsief of intermitterend gevaarlijk geluid. Een ruisonderdrukkende spraakmicrofoon is ook zeer nuttig in deze omstandigheden.

Aanbevolen demping in gehoorbescherming

Aanbevolen demping in gehoorbescherming

Beschermingsniveau kiezen

Voor je veiligheid en die van je gehoor moet je een beschermingsniveau kiezen dat niet te hoog of te laag is. Deze checklists helpt je bij je keuze:

Wanneer is een lager beschermingsniveau te overwegen?

  • De blootstellingstijd korter is dan 4 uur. Het beschermingsniveau is gebaseerd op geluidsblootstelling gedurende een werkdag van acht uur. Als de blootstelling korter is, kun je een lager beschermingsniveau overwegen.
  • Je moet belangrijke informatie (van collega's, waarschuwingssignalen enz.) kunnen horen. Overweeg een lager beschermingsniveau of gebruik een Level dependent beschermer.
  • Als je aan gehoorverlies lijdt. Ben je slechthorend, dan heb je wellicht al moeite om spraak te verstaan in een luidruchtige omgeving. Als je de hoogste demping voor gehoorbeschermers kiest, zal het misschien nog moeilijker zijn om te communiceren of waarschuwingssignalen te horen.

Wanneer is een hoger beschermingsniveau te overwegen?

  • Als het geluid voornamelijk uit laagfrequent geluid bestaat, omdat laagfrequent geluid moeilijker te blokkeren is.
  • Als je andere hoofdbescherming moet dragen, zoals een veiligheidsbril of gezichtsmasker. Wanneer je gehoorbescherming combineert met dit type uitrusting, moet u ervoor zorgen dat ze deze niet belemmert.
  • Als er nog andere geluidsbronnen in de buurt zijn.
  • Roep in geval van twijfel extra advies en hulp in of kies een beschermer met een iets hoger beschermingsniveau.