Keuzegids voor gelaatsbescherming

Gelaatsbescherming vizieren zijn bedoeld om jouw gezicht te beschermen tegen gevaren zoals de impact van rondvliegende fragmenten, voorwerpen en deeltjes, chemische spatten, warmtebronnen en blootstelling aan UV-straling. Vizieren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, diktes en groottes. Deze moeten geschikt zijn voor de uit te voeren taken.

image

Bij de keuze van gelaatsbescherming moet rekening worden gehouden met gevaren in de werkomgeving en met het gebruik van andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is belangrijk dat de bescherming strak zit en goed past, zodat er geen voorwerpen bij de randen van het vizier komen. Het vizier moet jou gezicht ten minste bedekken vanaf het voorhoofd tot de onderkant van de kin. Gebruik het vizier in combinatie met een veiligheidsbril voor extra bescherming.

Viziermaterialen

  • Polycarbonaat zorgt voor impact- en hittebestendigheid. Het wordt ook gebruikt als bescherming tegen boogflitsen, extreme hitte, chemische spatten en straling.
  • Acetaat biedt een uitstekende weerstand tegen chemische spatten.
  • Gaasvizieren worden over het algemeen gebruikt om het gezicht te beschermen tegen rondvliegend puin en grote stofdeeltjes, zoals bij tuin- en bosbouw.
  • Vizieren die bescherming bieden tegen straling (IR en UV) zijn gemaakt van speciaal getint en/of gecoat polycarbonaat.
  • Sommige vizieren zijn voorzien van een anti-condenslaag.