Hoe werkt het gehoor?

Het menselijk oor is een ingewikkeld en gevoelig orgaan. Het zet drukgolven om in herkenbaar geluid met verschillende toonhoogte, intensiteit en toonkwaliteit. Wist je dat jouw gehoor het snelst reagerende zintuig is? Het is veel sneller dan zicht.

image

Anatomie van het oor

Het buitenoor is de frontlinie, daar waar het geluid het oor binnenkomt. Dit kanaal wordt de oorschelp genoemd. De volgende in lijn is het trommelvlies, dat de barrière vormt tussen het buiten- en het binnenoor.Daarna vinden we drie kleine botten – in feite de kleinste botten in je lichaam – ook wel hamer, aambeeld en stijgbeugel genoemd.

Het volgende station is het slakkenhuis. Dit bestaat uit drie met vloeistof gevulde kanalen. Het middelste kanaal bevat het gehoororgaan. Het gehoororgaan bestaat uit vier rijen haarcellen die van de onder- tot aan de bovenkant van het slakkenhuis lopen. Elke haarcel verwerkt zijn eigen frequentie.

Hoe werkt het gehoor?

Wanneer je een geluid hoort, vindt het volgende proces plaats:

Geluidsgolven komen eerst binnen in de buitenste gehoorgang, dat voor sommige frequenties als versterker functioneert. De buitenste gehoorgang helpt ons ook om te herkennen uit welke richting het geluid komt. Vervolgens raken de geluidsgolven het trommelvlies, dat begint te trillen.

De trillingen gaan naar drie kleine botten: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze botten functioneren als een soort versnellingsbak, waardoor de sterkte van de geluidsgolven afneemt, zodat ze kunnen worden ontvangen door het binnenoor en het slakkenhuis. Wanneer de drie botten op het slakkenhuis duwen, begint de vloeistof in de kanalen te stromen.

De haarcellen in het gehoororgaan worden vervolgens geactiveerd door de stromende vloeistof en sturen signalen naar de hersenen via de gehoorzenuw. Het is op dit punt dat we ons bewust worden van het geluid.

Unleash the full power

Met de Hellberg Safety Hub mobiele app neemt u de controle over uw verbonden Hellberg-producten. Beheer functies, pas instellingen aan, geef uw headset een eigen identiteit en update software - allemaal vanaf uw mobiele telefoon.

Downloaden