60 Years of Silence.

Hellberg Safety viert 60 jaar vooruitgang op het gebied van persoonlijke bescherming. Sinds 1962 werken we onvermoeibaar om mensen in lawaaierige of gevaarlijke omgevingen te laten werken zonder zich zorgen te hoeven maken, gewond te raken of gehoorverlies te hebben.

image

60 Years of Silence.

Sinds 1962 hebben we onvermoeibaar gewerkt om mensen in staat te stellen in lawaaierige of gevaarlijke omgevingen te werken zonder zich zorgen te hoeven maken, gewond te raken of gehoorverlies te hebben. Door onze geschiedenis en toewijding weten we alles over veiligheid. Tegenwoordig is Hellberg Safety een internationaal bedrijf dat beschermingsmiddelen levert aan werknemers over de hele wereld, maar het begon allemaal in een familiegarage in een klein stadje in Zweden.

Welkom in ons digitale museum en kijk hoe het allemaal begon!

1960’s

De vroege Hellberg-producten werden op de markt gebracht en verkocht onder de merknaam "No Noise". Ze werden zo'n populaire beschermingsuitrusting onder arbeiders dat uiteindelijk de naam "Popular" als modelnaam werd toegevoegd. Zowel No Noise als Popular leefden nog lang na de jaren '60 voort als productnamen.

Hellberg was al vroeg vertegenwoordigd in heel Europa en Noord-Amerika. In een productbeschrijving uit Nederland vertegenwoordigde het fotomodel perfect de moderne arbeider van toen.

image
image

De eerste Hellberg-modellen genaamd No Noise waren ook beschikbaar voor helmmontage. Hier zie marketingmateriaal van een van onze eerste retailers, het Zweedse AB Tegma.

De Royal National Board of Occupational Safety and Health (ASS) was een Zweedse autoriteit die verantwoordelijk was voor veiligheids- en gezondheidskwesties op het werk. ASS werd opgericht in 1949 en had zijn hoofdkantoor in Solna (Stockholm). ASS werd in 2001 omgevormd tot de Swedish Work Environment Authority (AV).

image
image

1970’s

Hellberg begreep al vroeg hoe belangrijk het is om verschillende PBM-producten te kunnen combineren zonder afbreuk te doen aan pasvorm, comfort en veiligheid.

Met een vergelijkbaar klimaat, milieu en industrieën als Zweden, werd Canada al vroeg een belangrijke markt voor Hellberg. Eind jaren ‘70 wordt gezichtsbescherming geïntroduceerd in het productassortiment en wordt het meteen een succes bij houthakkers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

image
image

Hellberg heeft door de jaren heen samengewerkt met verschillende helmfabrikanten om ervoor te zorgen dat onze gehoorbeschermers perfect passen bij hun veiligheidshelmen.

image
image

In de jaren ‘70 maakten veel film- en tv-sterren de snor tot een populair accessoire, zelfs in productbeschrijvingen voor gehoorbeschermers.

image

1980’s

De Zweedse Staatsspoorwegmaatschappij was een van de eerste aanhangers van de nieuwe actieve luistertechnologie die eind jaren '80 door Hellberg werd ontwikkeld. Hierdoor konden de arbeiders waarschuwingssignalen en andere belangrijke geluiden horen terwijl ze aan de sporen werkten, nog steeds beschermd tegen lawaai.

Het maakt niet uit hoe goed de bescherming is als het niet comfortabel is om te dragen. In de jaren ‘80 zijn er verschillende onafhankelijke onderzoeken gedaan naar gehoorbeschermers, die allemaal Hellberg als nr. 1 op het gebied van comfort rangschikten, waaronder een onderzoek uitgevoerd door de Zweedse strijdkrachten. Gebruikscomfort staat nog steeds bovenaan de lijst als we nieuwe producten ontwikkelen.

image
image

In 1985 werd het EPOK-systeem ingevoerd. Dit was een revolutionair systeem om hoofd-, gezichts- en gehoorbescherming naadloos te combineren. Gebruikers kunnen gemakkelijk wisselen tussen verschillende gelaatsschermen of gehoorbeschemers, tijdens hun werk en zonder dat er meerdere helmen nodig zijn.

Samen met het EPOK-combinatiesysteem werden de eerste passieve gehoorbeschermers uit de Mark-serie gelanceerd. Het bevatte een nieuw verbindingssysteem voor helm en vizieren. De Mark-serie werd begin jaren ‘90 uitgebreid.

image
image

Het gebruik van de Concorde was destijds bij vrijwel iedereen erg populair in allerlei soorten marketing. Hier afgebeeld op de verpakking van de "Hellberg Mark X Super" gehoorbeschermer.

image

1990’s

Local, Regional en Global. Dit waren de modelnamen van een serie communicatieheadsets die in het midden van de jaren ‘90 werd geïntroduceerd. Dankzij de headsets konden werknemers communiceren in lawaaierige omgevingen over korte, middellange en lange afstanden. Dit jaar hebben we een nieuwe versie van de Local-headset gelanceerd, bekijk hem hier

Het Intego-systeem was een nieuw systeem dat oog-, gehoor- en ademhalingsbescherming combineert en werd gelanceerd op de Birmingham Fair in het Verenigd Koninkrijk.

image
image

De Mark 8-10-12 gehoorbeschermers hadden een verschil in beschermingsniveau van 3 dB, volgens het principe dat een verdubbeling van de geluidsdruk een toename van 3 dB betekent. De 3dB stappen worden nog steeds gebruikt in onze huidige “Secure” serie.

Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 introduceerde Hellberg een nieuwe technologie in al onze actieve gehoorbeschermers, genaamd "EPS" (Electronic Protection System). Het beperkt de geïntegreerde elektronica om alleen geluiden te reproduceren tot een veilig niveau van maximaal 82dB. Het systeem was razendsnel en zorgde ervoor dat piekgeluiden nooit het oor van de drager via de luidsprekers zouden bereiken. Het EPS-systeem is nog steeds geïntegreerd in al onze elektronische gehoorbeschermers, met nieuwe en verbeterde technologie.

image
image

Een andere manier om onze boodschap over te brengen, werkte destijds goed in Italië. Toch is het tijdens je werk net zo belangrijk om jezelf te beschermen als in je vrije tijd!

image

2000-2010’s

Tijdens de periode 2000-2010 ontwikkelt en lanceert Hellberg een nieuwe serie passieve gehoorbeschermers genaamd SECURE, die al snel een branchestandaard zou worden voor kleurcodering van de beschermingsniveaus van gehoorbeschermers. Begin jaren ‘10 worden elektronische modellen toegevoegd aan het Secure-assortiment, inclusief FM-radio en actieve luistermodellen, en rond 2014 worden Hellbergs eerste Bluetooth-gehoorbeschermers geïntroduceerd.

image
image

2020’s

In 2018 zijn we onderdeel geworden van Hultafors Group. Hierdoor kunnen we ons op vele manieren ontwikkelen, zowel onze producten als de mensen, maar ook in onze missie om iedereen een veilige werkdag te bezorgen. Tegenwoordig is Hellberg Safety een internationaal bedrijf dat beschermingsmiddelen levert aan werknemers over de hele wereld. We zijn voortdurend bezig met het uitbreiden en verbeteren van ons productportfolio, om je Piece of Mind te geven.

image
image
image

Unleash the full power

Met de Hellberg Safety Hub mobiele app neemt u de controle over uw verbonden Hellberg-producten. Beheer functies, pas instellingen aan, geef uw headset een eigen identiteit en update software - allemaal vanaf uw mobiele telefoon.

Downloaden